În 2018, hackerii vor vrea să facă „sclav“ din calculatorul tău

de: Nicoleta Apostol
12 12. 2017

Amenințările cibernetice vor exista și în 2018 și poate că vor fi mult mai puternice decât în acest an. Ți-am făcut o listă ca să știi de ce să te ferești.

Bitdefender, companie românească de securitate cibernetică, a anticipat că numărul de vulnerabilități dezvoltate de agențiile guvernamentale care vor ajunge pe mâna hackerilor vor crește semnificativ. Ce e de menționat e că modul în care va funcționa ransomware-ul, când ți se blochează accesul la date și ți se cere o sumă de bani, se va schimba fundamental.

În 2018, banii vor fi un criteriu principal al hackerilor în alegerea victimelor, iar companiile și rețelele de calculatoare sunt primele pe listele lor. Cele mai multe amenințări vor avea capacitatea de a se multiplica de la un calculator la celălalt, fără implicarea utilizatorului, cauzând pagube mai mari, la fel ca în cazul WannaCry.

Numărul de fișiere atașate mailurilor de tip spam va crește, mai ales al celor scrise în limbaje de programare, ca PERL sau Python.

Peisajul global al amenințărilor informatice din 2018 va consta, în mare parte, din ransomware, troieni bancari și mineri de monedă virtuală (fișiere care folosesc puterea de procesare a calculatoarelor infectate ca să genereze sume de bani), însă cu schimbări de comportament pentru fiecare.

Bitdefender anticipează că ransomware va folosi inclusiv puterea de procesare a plăcilor video, și nu doar pe cea a procesorului, pentru a face procesul de criptare a datelor mai rapid și pentru a ocoli soluțiile de securitate instalate pe calculatoare.

Terminalele Mac sunt principalele ținte pentru hackeri

O altă tendință anticipată de specialiști în securitatea cibernetică este că hackerii vor deschide „fabrici de viruși”. Contra cost, bineînțeles, aceștia vor permite accesul la motoare de generare automată de malware, celor care sunt interesați să infecteze calculatoare. Eforturile atacatorilor vor viza algoritmi de inteligență artificială folosiți de soluțiile de securitate pentru detectarea pericolelor.

Astfel, răufăcătorii vor crea și vor distribui mostre care să tragă semnale de alarmă false și vor manipula fișierele infectate ca să poată rămâne nedetectate.

Nu e nicio noutate că dispozitivele smart vor acapara și mai mult piața și casele oamenilor. Astfel, Bitdefender a creat un dispozitiv care să te țină în siguranță de hackeri. Dacă ai impresia că nu ai nevoie de unul, află că toate aceste dispozitive smart au un cod sursă al terminalelor și că el este disponibil la liber pe internet. Așadar, grupările de criminalitate informatică interesate să controleze milioane de asemenea gadget-uri au la îndemână o platformă complexă care să le ușureze munca.

Sistemele de operare ale computerelor Mac vor deveni ținte în 2018. Dacă pentru utilizatori simpli, amenințările informatice vor apela la frică ca să-i convingă pe oameni să plătească pentru aplicații inutile, companiile vor asista la mai multe atacuri țintite ce folosesc inclusiv amenințări avansate folosite în scopuri de spionaj.

Fotografie de Ben Smith via Flickr.